BiomarcadorsEn el marc del 4t Workshop internacional en el tractament de les metàstasis hepàtiques i pulmonars en càncer colorectal, organitzat per l'Hospital Universitari Mútua Terrassa i la Universitat de Barcelona, ha tingut lloc el simposi Panitumumab: el valor de la medicina personalitzada, patrocinat per Amgen i en el qual han participat el Dr Eduardo Díaz-Rubio, cap de Servei d'Oncologia Mèdica Hospital Universitari Clínic San Carlos de Madrid, el Dr Jean-Yves Douillard, de l'Institut de Cancérologie de l'ouest (ICO) René Gauducheu, de Nantes, França i la Dra. Cristina Nadal de l'Hospital Clínic de Barcelona. Durant el simposi es van presentar els resultats de l'estudi PRIME publicat al New England Journal of Medicine sobre l'estat mutacional del biomarcador RAS, a càrrec del Dr Jean-Yves Douillard, primer signant de l'article. Segons Douillard, l'estudi mostra que "en un pacient amb càncer colorectal metastàtic, la probabilitat que el biomarcador RAS sigui mutat és del 50-50".

Selecció de pacients
 
El Dr Douillard ha insistit en la importància que "la selecció de pacients que han de ser tractats amb FOLFOX-panitumumab s'ha de basar en el coneixement de l'estat mutacional RAS, NRAS i KRAS en els exons 2, 3 i 4, ja que el benefici del tractament és d'un 22% de reducció del risc de mort i un 28% de reducció del risc de progressió de la malaltia ". Així mateix, el metge francès ha afegit que "els pacients amb qualsevol tipus de mutacions RAS experimentaran un decrement significatiu de l'efecte del tractament amb FOLFOX-panitumumab".
Douillard ha ressaltat que a tenor dels resultats d'aquest estudi, la Comissió Europea, va aprovar l'octubre de 2013, una nova indicació per panitumumab ampliant els pacients amb el biomarcador RAS no mutat.
 
Tractaments orientats a les alteracions moleculars
 
L'estudi reafirma la importància dels biomarcadors oncològics en el tractament efectiu i personalitzat dels pacients amb càncer. Sobre aquest tema s'ha referit el Dr Eduardo Díaz-Rubio que ha dit que, tot i que l'ús de biomarcadors ajuda a personalitzar els tractaments, "la medicina personalitzada encara no és una realitat. Parlar de medicina de precisió s'ajusta més al que estem vivint avui dia ". El Dr.Díaz-Ros també ha volgut ressaltar que "cada vegada més els tractaments estan orientats a les alteracions moleculars i no tant a la ubicació del tumor".
 
La importància dels biomarcadors
 
Per la seva banda, la doctora Cristina Nadal va exposar als presents com es realitza la translació de les dades dels estudis a la pràctica clínica. "Els metges ens marquem uns objectius en el tractament dels nostres pacients, i els biomarcadors predictius ens ajuden a saber quin tractament és més eficaç per a la assolir aquests objectius". Tot i reconèixer que "gràcies als biomarcadors s'ha passat de tractar tots els pacients per igual, a separar" i que "seleccionant millor a la població hi ha més eficàcia en la supervivència" la Dra. Navarro ha reconegut que aquests biomarcadors predictius "no tracten molt".